Träning, Tradition och Filosofi
Träning för alla
Självförsvar
Genom hård och envis träning utvecklar karateutövaren både fysisk och mental styrka. Karate kan öka självsäkerheten och ge en allmän trygghet hos individen. Genom det ödmjuka och lugna uppträdande som kännetecknar en duktig karateutövare kan eventuella konflikter förebyggas. Karateträningen kan också ge en ökad inre harmoni som ökar koncentrationsförmågan, varav resultat i vardagen förbättras. Självklart lär man sig också självförsvar och konflikthantering.
Uppvärmningen hos oss bygger på ett system som värmer upp hela kroppen. Systemet är utvecklat på Okinawa och många av övningarna kan användas som praktiskt självförsvar
Styrka och kondition tränas i stor utsträckning med den egna eller partners kroppstyngd, alternativt traditionella styrkeredskap från Okinawa.
Kumite (strid) innefattar olika två- och två övningar som till en början är stiliserade men sedan gradvis går över till en mer realistisk strid.
Kata. I vår stil har vi 17 st kator eller rörelsemönster som fungerar som ett slags register över de tekniker vi har. Genom kata tränar man in teknikerna mot en tänkt motståndare så att de sätter sig i ryggmärgen.
Nage waza (kast) och
I vår klubb tränar vi dessutom fall- och kasttekniker vilket hjälper oss att undvika skador även i det vardagliga livet. Grepp- och fasthållningstekniker samt stretching är också naturliga inslag i träningen.
Tradition
Dagens karate har många stilar där teknikerna skiljer sig något från varandra. Dessa stilar har utvecklats av gamla karatemästare och namnen var från början förknippade med det område där mästaren tränade. På 1800-talet började man löst prata om olika varianter av karate som tränades i Naha, Shuri och Tomari på ön Okinawa. Man lade till ordet –te (hand) på slutet (Naha-te, Shuri-te osv.) och använde dessa namn istället för ordet karate (tom hand) då detta ansågs olämpligt enligt myndigheterna på Okinawa. Från den stil som kallades Naha-te utvecklades dagens Goju-Ryu. Denna stil, och många andra, tränas idag av utövare över hela världen.
All japansk kampsport börjar med rei, att man hälsar på lokalen, träningskamrater och tränare. Detta samt den disciplin som behövs under våra träningspass bidrar till att utveckla artiga, tålmodiga och lugna individer. Vi använder en del japanska termer under träningarna och även några traditionella ritualer.
Bältesordningen i vår klubb är vitt, grönt, brunt och svart enligt okinawiansk tradition. Efter ungefär fem års träning kan en gradering till svart bälte vara aktuell.
Karate tränas enbart i träningslokalen (dojon).
Filosofi
Individens utveckling och potential är något vi värnar om i vår klubb. Därför har vi valt ett bonsaiträd som logotyp: trädet symboliserar varje enskild individ som tränar hos oss. Vi börjar precis som trädet med att bygga upp starka rötter i den traditionella karaten. Därefter ansar vi så att det inte börjar spreta åt alla möjliga håll, lite grann i taget så att man inte tar för mycket och det blir omöjligt att återhämta sig. Liksom trädet behöver näring för att växa behöver individen uppmuntran och stöd från sina tränare. Dessutom försöker vi som tränare att alltid utvecklas genom nya intryck och synsätt, så att man inte stannar vid rötterna utan ges en chans att växa till sig ordentligt.
Det är möjligt för den som vill att tävla i karate men det är vanligare inom sportkaraten än i den självförsvarsinriktade karaten. Därför ligger inte vårt största fokus på att tävlingsträna. Hur tävlar man i självförsvar?
Suponsā スポンサー
Våra sponsorer
Vill du sponsra O.G.R. Karate Enköping?
Eller veta mer om våra BRONS, SILVER och GULD-paket, samt 365 klubben
私たちをフォローする
Watashitachi o forō suru
Följ oss
© 2023 OGR Karate. Producerad av Zmart Webb & Reklam