Karatens historia

SPONSORER

Vill du sponsra O.G.R. Karate Enköping?

 

Eller veta mer om våra

 

BRONS, SILVER och GULD-paket

 

samt

 

365 klubben

 

Klicka här

 

 

K O

a k

r i

a n

t a

e w

a

D

o G

o

j

u

R

y

u

För mer information kontakta Stefan Neovius på

tel: 073-702 34 46

Mail: info@ogrkarate.se

Karatens historia

 

 

Budo, krigarens väg, härstammar från samurajernas uppförandekod och är är del av den traditionella japanska kulturen. Det bygger mycket på idén om en enighet mellan kropp och själ, mellan ens sinnestillstånd och ens tekniker. Därför är inte bara träningen i sig viktig utan även utövarens uppförande och inre lugn.

Goju Ryu Karate Do härstammar från Kanryo Higaonna som levde på Okinawa, Japan, mellan 1853 och 1915. Han kombinerade de kampsportsstilar som redan fanns på Okinawa (allmänt kallade ”te”, eller till exempel ”Shuri-te” för att visa var de kom ifrån) med kinesisk kung fu för att skapa den stil som blev känd som Naha-te. I Naha-te blandades hårda och mjuka tekniker på det sätt som vi tränar än idag.

Namnet Goju Ryu kommer från en av Higaonna senseis elever, Chojun Miyagi. Miyagi sensei vidareutvecklade Higaonnas karate genom att bland annat ta inspiration från olika kinesiska kampformer. Han var känd för sin styrka i grepptekniker och den kraft han visade i sina kator, men kallades för ”gentlemannakrigaren” eftersom han aldrig skadade en människa med sina kunskaper i karate utan istället var hjälpsam mot alla. Namnet Goju Ryu kommer från orden ”go” (hård), ”ju” (mjuk) och ”ryu” (stil) för att visa att karaten är en blandning av både starka och mjuka tekniker. De hänger ihop på samma sätt som både Ying och Yang måste finnas i naturen för att den ska vara i balans.

När Miyagi sensei dog år 1953 tog Eiichi Miyazato över hans dojo. Miyazato sensei hade då studerat karate under Miyagi sensei i över femton år och bland annat blivit polis och närkampsinstruktör för polisväsendet tack vare Miyagi senseis rekommendationer. År 1957 öppnade han den dojo som än idag finns i Asato, Naha, och kallade den Jundokan, ”Huset som följer i faderns fotspår”. Miyazato senseis läror har sedan spridit sig över hela världen och utövas idag på alla kontinenter. O.G.R. Karate är en del av Jundokanfamiljen och utövar traditionell Goju Ryu karate med inriktning på självförsvar och personlig utveckling.